Zilveren objecten online verkopen

Wanneer we zilverhandel zeggen, denkt u waarschijnlijk direct aan zilveren munten of zilverbaren. Dat kan uiteraard, maar er bestaat ook zilveren bestek, penningen, zilveren sieraden en industrieel zilver. Wanneer u dit in uw bezit heeft of heeft gekregen uit een erfenis kunt u overwegen om het zilver te verkopen.

Zilvergehalte bepalen

Waar bij goud wordt gesproken over karaat, gebruikt men voor zilver drie verschillende gehalten die simpel 1e, 2e en 3egehalte genoemd worden. Alle zilveren sieraden vanaf 8 gram moeten voorzien zijn van een keurmerk.  Zilver van het eerste gehalte wordt ook wel sterling zilver genoemd. Sterling zilver bestaat voor 925 delen (92,5%) uit puur zilver en de 7,5% (75 delen) uit koper. Sterling zilver is te herkennen aan een keurmerk met de cijfers 925 gesymboliseerd in een zwaardje.  Zilver van het eerste gehalte wordt vaak gebruikt voor sieraden. 

Zilver met een 2e gehalte bestaat voor 835 delen uit zilver en 16,5% uit koper. De kleur is daardoor ook iets minder mooi en mede daardoor wordt dit zilver zelden gebruikt voor sieraden. Het keurmerk bestaat uit de cijfers 835 verwerkt in een zwaardje.

Zilver van het derde gehalte wordt voornamelijk gebruikt voor gebruiksvoorwerpen waarvoor een hardere legering nodig is zoals horlogekasten. Dit soort zilver is herkenbaar aan de cijfers 800 die in een achthoek zijn gesymboliseerd. U zult begrijpen dat hoe hoger het gehalte is, des te meer het zilver waard is.

Geen keurmerk te vinden

Is er echt geen keurmerk te vinden? Dan kan het zijn dat het is afgesleten of er eenvoudigweg nooit is ingeslepen. Wanneer u het zilver wil verkopen doet u er goed aan om ook het zilver zonder keurmerk mee te nemen voor nader onderzoek. In sommige gevallen kunt u het zelf controleren door het materiaal te proberen te buigen. Denk daarbij aan bestek of servies. Wanneer het niet lukt om te buigen of er wordt veel weerstand gevoeld dan gaat het niet om echt zilver.

Wegen van het zilver

Voor het wegen van zilver heeft u geen ingewikkelde materialen nodig. Een simpele keukenweegschaal is vaak al voldoende, al kan deze altijd nog een kleine afwijking vertonen. Noteer het gewicht per gehalte zilver. De zilverkoers is altijd in beweging en een mix van vraag en aanbod ook. De zilverkoers op dit moment is gemakkelijk te vinden zodat u kunt berekenen wat de waarde is. Zilver verkopen online is één van de mogelijkheden wanneer u zilver wilt verhandelen. Inkoopedelmetaal.nl is een website waar u naast zilver ook andere edelmetalen als goud en platina veilig online kunt verkopen.