Hoe kun je optimaal budgetteren?

Budgetteren is de beste methode om geld te besparen. Wil je daarmee aan de slag gaan, dan zul je eerst moeten weten wat je inkomsten en uitgaven zijn. De vaste lasten spelen daarin een belangrijke rol. Vaste lasten zijn bijvoorbeeld de huur of hypotheek, energie, verzekeringen, kleding, telefoon, internet, belastingen en water.

Tel al deze lasten bij elkaar op en trek deze af van de inkomsten die je elke maand ontvangt. Inkomsten zijn bijvoorbeeld je loon, maar ook huur- en zorgtoeslag, de maandelijkse belastingteruggave voor de hypotheek en kinderbijslag. Het geld dat je over houdt nadat je de vaste lasten hebt afgetrokken van je inkomsten, is je vrij besteedbare budget.

Besparen op je vaste lasten

Wanneer je meer geld wilt overhouden voor leuke uitstapjes, kun je vaak het beste besparen op je vaste lasten. Deze zijn soms onnodig hoog. Check bijvoorbeeld je verzekeringen eens. Is elke uitgebreide dekking noodzakelijk op de polis of ben je misschien wel onnodig verzekerd? Wordt het niet eens tijd om over te stappen naar een goedkopere verzekeraar?

Energieverbruik is ook iets waar je fors op kunt besparen. Dit kun je doen door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier, maar je kunt bijvoorbeeld ook gebruik maken van duurzame energie door het plaatsen van zonnepanelen. Je doet hiervoor een eenmalige investering, maar het levert je jaarlijks een forse besparing op.

Gebruik online kortingscodes of leen geld

Andere mogelijkheden om te budgetteren, zijn bijvoorbeeld het gebruik van kortingscodes. Deze kun je veel online op internet vinden. Meld je aan bij diverse aanbieders.

Mocht je echt een te klein bestedingsbudget hebben, dan kun je altijd nog overwegen om een doorlopend krediet af te sluiten. Hierdoor heb je net wat meer bestedingsbudget. Uiteraard is het wel verstandig dit te doen met een onafhankelijk financieel adviseur.