Geldlening: met alles rekening houden

Geld lenen: liefst niet natuurlijk, maar indien het een keertje nodig is kan dit tegen bepaalde voorwaarden redelijk gemakkelijk. Verantwoord lenen doe je rekening houdend met een aantal zaken. De belangrijkste hiervan even op een rij:

Waar moet je op letten bij het lenen van geld
Aan een geldlening zijn kosten verbonden in de vorm van rente. Om deze reden leen je eerder het minimum nodige dan het maximum haalbare. Je vraagt naar zaken als looptijd en rentepercentage en rekent van tevoren uit of je op basis van je inkomsten goed in staat zal zijn aan de betaaltermijnen te voldoen.

Registratie en controle
Het Bureau Krediet Registratie (BKR) houdt namens de overheid een overzicht van alle leningen, ook de jouwe. Indien een volgende lening onhaalbaar wordt geacht bij jouw bestaande situatie zul je deze dan ook niet krijgen.

Soorten leningen

  • Een persoonlijke lening bezorgt je direct het gewenste bedrag tegen een vaststaande rente en looptijd. Hierdoor weet je ook direct op welk moment je weer van deze lening af zult zijn.
  • Wil je een maximumbedrag in reserve, met de flexibiliteit om deze gedeeltelijk of geheel op te kunnen nemen wanneer je wil, dan moet je denken aan een doorlopend krediet. Hier staan een variabele rente tegenover en een flexibel betaaltempo maar dien je zelf een einddatum te bepalen.
  • Een variatie hierop is het woning-voordeelkrediet, oftewel Waardering voor Onroerende Zaken (WOZ). Hierbij dient een onderpand – meestal de woning – als zekerheid voor de bank, waardoor de rente laag wordt gehouden. Uiteraard betekent niet betalen dat je dit onderpand kwijt kunt raken.

Advies
Denk eens aan een financieel adviseur – bijvoorbeeld bij de Interbank – die over alle aspecten van het lenen met je meedenkt, je ook kan vertellen welke leningen fiscaal aftrekbaar zijn en je de juiste leenvorm kan helpen kiezen.