Geld besparen op de dagelijkse boodschappen

Of je iedere maand de eindjes aan elkaar kunt knopen hangt niet alleen af van de hoogte van je inkomen. Door prijsbewust boodschappen te doen kun je je uitgaven beperken zonder een boterham minder te eten.

Houd je aan je boodschappenlijstje

Als je pas in de winkel gaat nadenken wat je nodig hebt, gaat je maag het winnen van je verstand. Je komt dan thuis met ‘koopjes’ die je helemaal niet nodig hebt. Per saldo ben je dan juist duurder uit. Maak thuis een lijstje wat je nodig hebt, en wijk daar in de winkel niet van af.

Kijk met je tenen

De meeste mensen kijken in de winkel alleen naar artikelen op ooghoogte. Winkeliers weten dat, en leggen daarom op die plek de merken waar ze het meest aan verdienen. Zak eens door de knieën. De artikelen van het B-merk bij je tenen zijn vaak net zo goed als die van het A-merk op ooghoogte, maar wel een stuk goedkoper.

Vergelijk de prijzen in verschillende winkels

Je zou zeggen dat een rol koekjes of een pot jam van een bepaald merk in alle winkels evenveel kost, maar dat is niet zo. Iedere winkel heeft wel een aantal artikelen die permanent goedkoper zijn dan bij de concurrent, om klanten te trekken. Doe daarom je boodschappen de ene keer in de ene supermarkt en de andere keer in de andere. Onthoud (of noteer) de prijzen, en koop voortaan de jam waar de jam het goedkoopst is, en de koekjes waar de koekjes het goedkoopst zijn.

Maak alles op

Gooi je wel eens etensresten weg? Dan heb je te veel ingekocht. Weeg bij het koken alles op een keukenweegschaal. Als er eten overblijft moet je de volgende keer minder afwegen. Reken uit hoeveel je nodig hebt tot de volgende keer dat je boodschappen gaat doen, en koop precies die hoeveelheid in.

Als je een kartonnen pak yoghurt of vla hebt leeggeschonken, zit er nog een behoorlijke hoeveelheid aan de wanden van het pak. Gebruik een flessenschraper, of maak het pak helemaal plat. Je zult versteld staan hoeveel er nog uit komt.