€ 10.000 lenen? Laat je adviseren

Je wilt een auto kopen of vindt dat je badkamer nodig opgeknapt moet worden. Daarvoor heb je ongeveer € 10.000 nodig. Sparen duurt te lang en dus wil je liever geld lenen. Maar welke lening moet je afsluiten?

Passende leenvorm

€10.000: dat is een flink bedrag om te lenen. Uiteraard wil je dan geen risico’s nemen. Ga daarom niet onbezonnen te werk, maar laat je goed adviseren over je mogelijkheden en je kosten. Een goede adviseur bespreekt met jou voor welk doel je de lening afsluit, welk bedrag dan passend is en welke leenvorm.

Persoonlijke lening

Voor een lening van € 10.000, zul je meestal uitkomen bij een Persoonlijke Lening, omdat die duidelijkheid en zekerheid geeft over je maandlasten, de looptijd en de kosten. Het werkt heel eenvoudig. Je ontvangt in een keer een leenbedrag en lost die lening stapsgewijs af. Iedere maand wordt op een vaste dag een vast bedrag aan rente en aflossing van je rekening afgeschreven. Omdat de rente tijdens de hele looptijd gelijk blijft, is vooraf al uitgerekend wanneer je klaar bent met afbetalen. Heb je eens wat meer financiële ruimte, dan mag je naast je vaste maandbedrag extra aflossen, zonder dat je daar kosten aan kwijt bent. Je maandbedrag blijft dan hetzelfde, maar de looptijd wordt korter en je bent sneller klaar met aflossen.

Doorlopend krediet

In bepaalde situaties kan de keuze voor een Doorlopend Krediet handiger zijn, bijvoorbeeld als je een tijdje extra geld achter de hand wilt hebben. Je krijgt dan een kredietlimiet en kunt tot dat bedrag geld opnemen. Iedere maand betaal je een vast bedrag aan rente en aflossing. De rente staat niet vast, maar kan iedere maand hoger of lager uitvallen. Omdat je afgeloste bedragen steeds opnieuw kunt opnemen en omdat de rente kan stijgen of dalen, is ook de looptijd flexibel. Je weet dus vooraf niet wanneer je lening is afgelost. Wel is tegenwoordig de looptijd van Doorlopende Kredieten beperkt tot 15 jaar.

Gunstige rente en goede voorwaarden

Je weet: geld lenen kost geld. Een adviseur zal daarom ook bij 10.000 euro lenen op zoek gaan naar een gunstige rente. Hij zal bovendien duidelijk uitleggen wat de totale kosten van de lening zijn. Je betaal geen afsluit- en advieskosten. Naast een lage rente zijn de voorwaarden van de lening belangrijk. Kun je versneld aflossen zonder kosten? Krijg je een voordeligere lening als je een eigen huis hebt? Wordt er ook naar het inkomen van je partner gekeken? Ook vanwege de voorwaarden kun je beter eerst een advies inwinnen voordat je ‘ja’ zegt tegen een lening. Bovendien heb je dan een aanspreekpunt waar je later altijd met vragen terecht kunt.