Beleggen voor beginners

Als je wat geld over hebt dan kom je in je zoektocht naar rendement al snel bij beleggen terecht. Geld sparen op een spaarrekening is momenteel niet echt een optie. Je krijgt op een spaarrekening tegenwoordig minder dan 1% rente wat minder is als de inflatie. Door je geld op een spaarrekening te zetten wordt het dus alleen maar minder waard. Over een jaar kan je minder van je geld plus rente kopen dan vandaag.

En zelfs je geld op een deposito vast zetten levert nog nauwelijks rendement op. In het meeste gunstige geval levert dit je hooguit 1,5% spaarrente op.

Beleggen in aandelen levert historisch gezien (veel) meer op als sparen op een spaarrekening. Voor beleggen geldt echter dat er grote risico’s aan vast zitten. De risico’s zijn zelfs zo groot dat je je gehele inleg kwijt kunt raken. Dit in het geval je precies al je geld hebt gestoken in een bedrijf welke failliet gaat bijvoorbeeld.

Als het op beleggen aankomt dan is het dan ook van belang dat je de risico’s spreid. Wat bij beleggen in aandelen ook belangrijk is, is je beleggingshorizon. Als je nu wat geld over hebt waarvan je weet dat je het over een jaar nodig gaat hebben dan kan je het beter niet in aandelen stoppen. Het koersverloop van aandelen op de beurs kan erg grimmig zijn. Aandelen kunnen morgen net zo makkelijk een paar procent meer of minder waard zijn. Als je gaat beleggen in aandelen dan mag je echter wel rekenen op een rendement welke beter is dan de spaarrente. Dit moet je dan wel over een langere periode bekijken. Het liefst over een periode van 10 jaar of zelfs nog meer.

De kosten van beleggen

Als je gaat beleggen dat krijg je te maken met kosten. Voor iedere aankoop en iedere verkoop betaald je je broker of bank transactiekosten. Deze bestaan vaak uit een laag percentage over de aankoopsom. Vaak wordt daarbij nog een minimum tarief gehanteerd. Deze minimale transactiekosten dwingen je eigenlijk om wat grotere aankopen te doen. Zo zijn de transactiekosten als percentage lager. De grotere aankopen zorgen er echter wel voor dat je minder goed kan spreiden. Hierin zit dus een vervellende tegenstrijdigheid.

Zeker als je niet erg veel geld te beleggen hebt loont het daarom om op zoek te gaan naar een aandelen broker welke lage kosten rekent voor een aandelentransactie. Door de lage transactiekosten kan je toch een mooie spreiding in je aandelenportefeuille maken.

Beginnersfouten bij het beleggen

Als je als beginner gaat beleggen dan moet je behoed zijn voor fouten welke beginners vaak op de beurs maken. Zoals al eerder aangegeven is spreiding in de aandelenportefeuille belangrijk. Hiermee voorkom je dat je veel geld hebt zitten in een aandelenfonds wat slecht presteert. Een beginnersfout hierbij is dat er niet gespreid wordt over verschillende sectoren. Een aandelenportefeuille met daarin ABN AMRO, de ING BANK en AEGON is geen goede spreiding. Als het met de ene bank slecht gaat dan gaat het vaak ook met de andere banken slecht omdat het met de gehele sector slecht gaat.

Voor een goede spreiding zullen aandelen uit verschillende sectoren in de portefeuille opgenomen moeten worden. Hiernaast zou men kunnen spreiden over verschillende landen. Zo zouden er aandelen van bedrijven in opkomende economieën in de portefeuille opgenomen kunnen worden.

Een andere beginnersfout bij het beleggen is dat men te actief is door vaak posities te sluiten en weer nieuwe posities aan te gaan. Voor het sluiten van posities en het aangaan van nieuwe posities betaal je transactie kosten. Als er veel van aandelen gewisseld wordt dan wordt het rendement te niet gedaan door de transactiekosten.

Een andere beginnersfout is het altijd een positie in aandelen willen hebben. Een ervaren belegger zal eerder zijn posities sluiten en cash aanhouden als hij of zij de markt niet vertrouwd. Een beginnende belegger zal eerder geneigd zijn om altijd maar posities in aandelen te willen hebben met de angst anders ‘de boot te missen’.

Een andere beginnersfout is een het nemen van te grote risico’s. De aandelen welke het grootste potentieel hebben zijn vaak ook de duurste aandelen. Deze aandelen kunnen niet alleen veel gaan stijgen maar kunnen ook gigantisch in elkaar klappen als de hooggespannen verwachtingen niet waar gemaakt kunnen worden. Denk daarbij aan aandelen in de (bio)tech sectoren. Het is daarbij vaak alles of niets. Als er een medicijn ontdekt wordt voor een bepaalde ziekte dan kan het aandeel erg veel gaan stijgen maar als dit medicijn niet gevonden wordt dan kan de koers van het aandeel ook richting de paar cent.

Als je weinig tijd hebt om je te verdiepen in aandelen dan is het een veilige belegging om aandelen te kopen welke dividend uitbetalen. Ook als deze aandelen niet stijgen maak je ieder jaar een paar procent rendement dankzij dit dividend.

Een andere optie voor beginnende beleggers met weinig tijd is het kopen van aandelenfondsen. Het voordeel van een aandelenfonds is dat het risico al gespreid is omdat in het fonds verschillende bedrijven zijn opgenomen. De meeste aandelenfondsen hebben echter een bepaald thema zoals technologie, olie, financials of ze volgen een bepaald land of regio. Daarom zal je ook met aandelenfondsen moeten zorgen voor spreiding. Een ander voordeel van een aandelenfonds is dat de transactiekosten vaak wat lager zijn dan bij de aankoop van gewone aandelen.