4 tips voor een goed pensioen

Iedereen wil graag een goede oudedagsvoorziening. Door diverse negatieve ontwikkelingen in de financiële sector, maken veel consumenten zich zorgen over hun pensioen en vragen ze zich af of ze voldoende geld hebben voor hun oude dag. Als je een goede oudedagsvoorziening wilt optimaliseren, is het belangrijk dat daar nu al aan wordt gewerkt. Hier vind je 4 tips voor een goed (of beter) pensioen.

1. Bespaar op je vaste lasten

Je kunt nu al extra geld voor later opzij zetten door te besparen op je vaste lasten. Denk bijvoorbeeld aan het aflossen van de hypotheek of de keuze voor een goedkopere energieleverancier. Het geld dat je nu bespaart, kun je direct apart zetten op een (geblokkeerde) spaarrekening of deposito.

2. Banksparen

Een manier om geld te sparen voor de toekomst is door middel van banksparen. Je zet geld op een geblokkeerde spaar- of beleggingsrekening. Deze begint met uitkeren als jij de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

3. Pensioen bijstorten

Bij sommige pensioenregelingen is het mogelijk om extra geld te sparen voor de toekomst. Wel moet je hiervoor vaak een aantoonbaar pensioengat hebben. Vraag het eens na bij je pensioenfonds of werkgever.

4. Langer doorwerken

Je kunt meer pensioen opbouwen door wat langer door te werken. Het is niet alleen gunstig voor je eigen pensioen, ook vanuit de overheid wordt het gestimuleerd. Vraag eens na bij je werkgever welke mogelijkheden hiervoor zijn of begin een klein bedrijfje naast je huidige werkzaamheden.

De tip van de dag

Vergeet niet om in te loggen op mijnpensioenoverzicht.nl. Door met je DigiD code in te loggen, kun je eenvoudig zien hoeveel pensioen je tot nu toe hebt opgebouwd. Ga met dit overzicht naar een onafhankelijk pensioenadviseur en laat je informeren over hoe jouw financiële plaatje er later uitziet.